Skip to main content

Exercises on Passivization (Part 2)

Ejercio 1.

Change the voice:
100 Sentences
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
1. The sweet dish was not eaten.
Ans. She did not eat the sweet dish.
2. This car is driven with a robot.
Ans. A robot drives this car. 
3. All the bottles of cold-drinks have been drunk. 
Ans. They have drunk all the bottles of cold-drinks. 
4. A rat can be drawn easily. 
Ans. We can draw a rat easily.
5. Roma's homework is never done in time. 
Ans. Roma never does her homework in time. 
6. A big tunnel was being dug in the field. 
Ans. They were digging a big tunnel in the field.
7. In the days of monsoon, tall trees in our city are being cut down. 
Ans. In the days of monsoon, they are cutting down tall trees. 
8. Some of the chain-snatchers have been caught by the police.
Ans. The police have caught some of the chain-snatchers.
9. All the listed goods have been bought. 
Ans. I have bought all the listed goods.
10. The house next to mine was being rebuilt.
Ans. They were rebuilding the house next to mine.
11. This program is being broadcast all over the world. 
Ans. They are broadcasting this programme all over the world. 
12. The window has been broken. 
Ans. Someone has broken the window. 
13. Megha was bitten by a dog yesterday. 
Ans. A dog bit Megha yesterday.
14. He was beaten up last week. 
Ans. They beat up him last week. 
15. Politics is not taught in our college. 
Ans. We do not teach Politics in our college. 
16. 'King Lear' was written by Shakespeare. 
Ans. Shakespeare wrote 'King Lear'.
17. Everything that had been overheard by you was not truth.
Ans. Everything that you had overheard was not truth. 
18. Everything is going to be forgotten soon after they depart.
Ans. We are going to forget everything soon after they depart. 
19. Bhikhu has not been given the money.
Ans. They have not given the money to Bhikhu. 
20. This secret had not been known for years.
Ans. We had not known this secret for years. 
21. It is said that learning English is easy.
Ans. People say that learning English is easy. 
22. Jiya and Lara were not misled.
Ans. They did not mislead Jiya and Lara. 
23. Our horses are well fed.
Ans. We feed our horses well.
24. Rohit and Mohit were hurt in an accident.
Ans. Someone hurt Rohit and Mohit in an accident. 
25. The battles for liberation had been fought.
Ans. They had fought the battles for liberation.
26. The best solution of this problem will be found as soon as possible.
Ans. We will find the best solution of this problem as soon as possible. 
27. Mr Patel has not been given any instruction.
Ans. They have not given any instruction to Mr Patel.  
28. The painting of M.F. Husain is being sent to a famous museum.
Ans. They are sending the painting of M.F. Husain to a famous museum. 
29. The stolen bike was left in the ditch.
Ans. Someone left the stolen bike in the ditch. 
30. The treasure must have been hidden.
Ans. They must have hidden the treasure. 
31. What you have done to me cannot be forgiven.
Ans. I cannot forget what you have done to me. 
32. Thirty more people were laid off last week.
Ans. The company laid off thirty more people last week. 
33. The protesters at Ramlila Maidan were being held back by the police.
Ans. The police were holding back the protesters at Ramlila Maidan. 
34. The old theatre is being pulled down.
Ans. They are pulling down the old theatre.
35. The keys must have been left behind.
Ans. I must have left the keys behind. 
36. The criminal was locked up. 
Ans. They locked up the criminal. 
37. The candle was blown out by the wind. 
Ans. The wind blew out the candle.
38. Whatever happened with Mrs Tendulkar has never been heard of.
Ans. We have never heard of whatever happened with Mrs Tendulkar. 
39. Miss Basu was let off with a fine.
Ans. They let off Miss Basu with a fine. 
40. The poor old man was knocked down by a bus.
Ans. A bus knocked down the poor old man.

41. Nothing can be held against me.
Ans. You cannot hold anything against me. 
42. My bank loan will be paid off in five years. 
Ans. I shall pay off my bank loan in five years.
43. A proposal was put forward for discussion.
Ans. They put forward a proposal for discussion.
44. A story of fake encounter of the terrorist will be made up.
Ans. They will make up a story of fake encounter of the terrorist. 
45. As many as 1000 employees were kicked out.
Ans. The company kicked out as many as 1000 employees. 
46. A plan to stop drug trafficking had been drawn up before they started the 
campaign. 
Ans. They had drawn up a plan to stop drug trafficking before they started the campaign. 
47. A ten year old school boy was run over by a bus as he was crossing the road.
Ans. A bus ran over a ten year old school boy as he was crossing the road. 
48. His confidence will be built up by this bright result.
Ans. This bright result will build up his confidence. 
49. My friends have been done in by all that exercise.
Ans. All that exercise has done in my friends. 
50. I am being caught up by the other students of English.
Ans. The other students of English are catching up me. 
51. Many faults can be found with him. 
Ans. She can find many faults with him.
52. More and more farmland is being eaten up.
Ans. They are eating up more and more farmland. 
53. Most of the land in the area has been bought up by property developers.
Ans. Property developers have bought up most of the land in the area. 
54. One of the other prisoners was beaten up.
Ans. They beat up one of the other prisoners. 
55. Farsaan has been cut out from my diet.
Ans. I have cut out Farsaan from my diet. 
56. Jesica is being brought up in a friendly atmosphere. 
Ans. They are bringing up Jesica in a friendly atmosphere. 
57. Rina's engagement was broken off just two days before the wedding.
Ans. Rina broke off her engagement just two days before the wedding.  
58. The national library had been blown up by the terrorists.
Ans. The terrorists had blown up the national library. 
59. Various political parties will be called on to stop fighting. 
Ans. They will call on various political parties to stop fighting. 
60. The road outside my house is being dug up by RMC.
Ans. RMC is digging up the road outside my house. 
61. The central government could be brought down by this scandal.
Ans. This scandal could bring down the central government. 
62. Unemployment must be dealt with by the government.
Ans. The government must deal with unemployment.
63. A good film was shown in the cinema yesterday.
Ans. They showed a good film in the cinema yesterday. 
64. Are you sure the door has been shut?
Ans. Are you sure you have shut the door? 
65. Such types of things must not be thrown out in the waste.
Ans. We must not throw out such types of things in the waste. 
66. Chinese is going to be taught in this college.
Ans. They are going to teach Chinese in this college. 
67. Everything is being swept diligently.
Ans. They are sweeping everything diligently. 
68. An army man was shot in crossfire.
Ans. They shot an army man in crossfire. 
69. His English can easily be understood. 
Ans. We can easily understand his English. 
70. His mother had not been told about the accident before you mentioned it.
Ans. We had not told his mother about the accident before you mentioned it. 
71. Shailesh was woken up by the alarm clock at 6 o'clock.
Ans. The alarm clock woke up Shailesh at 6 o'clock.
72. Many well-known songs are being sung at this competition.
Ans. They are singing many well-known songs at this competition.
73. Mr Kotak was sworn in as the mayor.
Ans. They swore in Mr Kotak as the mayor. 
74. Nothing more can be written about my love for you, my love.
Ans. I can write nothing more about my love for you, my love. 
75. Our cars were not taken by traffic police.
Ans. Traffic police did not take our cars.

76. The bottle of aerated drinks should not be shaken.
Ans. We should not shake the bottle of aerated drinks. 
77. The class were split up into groups of five.
Ans. They split up the class into groups of five. 
78. The jewellery was stolen.
Ans. Someone stole the jewellery. 
79. The paper was stuck on the window.
Ans. Someone stuck the paper on the window. 
80. The plaster was being torn down off the wall when we arrived.
Ans. They were tearing down the plaster off the wall when we arrived. 
81. Too much money is being spent on the army by Russia.
Ans. Russia is spending too much money on the army. 
82. We were held up in the traffic. 
Ans. Something held up us in the traffic. 
83. This song has been known for years.
Ans. We have known this song for years. 
84. The tables were laid.
Ans. They laid the tables. 
85. Children must be left to do what they want to. 
Ans. We must leave children to do what they want to. 
86. The books were laid on the table.
Ans. We laid the books on the table.
87. They put out all the candles that had been lit.
Ans. All the candles that they had lit were put out. 
88. The passport is an important document. It must not be lost.
Ans. The passport is an important document. We must not lose it. 
89. A decision must be made today.
Ans. We must make a decision today. 
90. I had at least that much money that the bills could be paid.
Ans. I had at least that much money that I could pay the bills. 
91. The message has been read out loud.
Ans. They have read out the message loud. 
92. The bells would be rung if they could.
Ans. They would ring the bells if they could. 
93. The old dog was run over by a lorry.
Ans. A lorry ran over the old dog.
94. It is said to be important.
Ans. People say it to be important.
95. Some products can hardly be sold. 
Ans. They can hardly sell some products. 
96. Rest assure. Your parcel will be sent today.
Ans. Rest assure. We will send your parcel today. 
97. All the clocks were set forward.
Ans. They set forward all the clocks. 
98. This dress has been chosen for Neha's wedding.
Ans. They have chosen this dress for Neha's wedding. 
99. The cover of the car was blown away by the wind.
Ans. The wind blew away the cover of the car. 
100. The matter decided in the meeting could not be kept secret.
Ans. They could not keep the matter decided in the meeting secret. 

Ejercio 2.

 Change the voice:
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
1. The Hindus read the Ramayana.
Ans. The Ramayana is read by the Hindus.
2. Does Sachin like English movies?
Ans. Are English movies liked by Sachin?
3. Have they constructed the bridge?
Ans. Has the bridge been constructed by them?
4. Post this letter at once.
Ans. Let this letter be posted at once. OR
You are ordered to post this letter at once. 
5. It is time to say the prayer.
Ans. It is time for the prayer to be said.
6. Krishna plays the flute.
Ans. The flute is played by Krishna.
7. The news surprised me. 
Ans. I was surprised by the news.
8. She has promised him a bicycle.
Ans. He has been promised a bicycle by her. OR
A bicycle has been promised to him by her.
9. Parthiv teaches the 'Bhagvad Gita'.
Ans. 'The Bhagvad Gita' is taught by Parthiv.
10. People say that honesty is the best policy.
Ans. It is said that honesty is the best policy.
11. Chocolates are liked by children.
Ans. Children like chocolates.
12. He was cheated by the people.
Ans. People cheated him.
13. That letter has been written by her.
Ans. She has written that letter.
14. Sugar is sold by the grocer.
Ans. The grocer sells sugar.
15. Students will be helped by the principal.
Ans. The principal will help students.
16. Letters were being written by them.
Ans. They were writing letters.
17. The book is kept in the bag by her.
Ans. She keeps the book in her bag.
18. I shall write a love story.
Ans. A love story will be written by me.
19. Meena is washing her clothes.
Ans. Meena's clothes are being washed by her.
20. The police caught the thief.
Ans. The thief was caught by the police.
21. Does Leena sing a song?
Ans. Is a song sung by Leena?
22. Birds build nests.
Ans. Nests are built by birds.
23. She completed the journal.
Ans. The journal was completed by her.
24. All trust an honest man.
Ans. An honest man is trusted by all.
25. He cut it.
Ans. It was cut by him.
26. He gives me ten rupees a day.
Ans. I am given ten rupees a day by him. OR
Ten rupees are given to me a day by him.
27. Who broke this glass?
Ans. By whom was this glass broken?
28. A poor boy was given a piece of bread?
Ans. They gave a poor boy a piece of bread.
29. Please, get down from the bus.
Ans. You are requested to get down from the bus.
30. Urvi has done her work sincerely.
Ans. Urvi's work has been done sincerely by her.
31. Do you know Mr Shah?
Ans. Is Mr Shah known to you?
32. A frog never drinks water.
Ans. Water is never drunk by a frog.
33. Our nation is built by great people.
Ans. Great people build our nation.
34. I want to take breakfast.
Ans. I want breakfast to be taken.
35. The tea pot contains tea.
Ans. Tea is contained in the tea pot.
36. It is believed that the earth is round.
Ans. People believe that the earth is round.
37. The principal has promised us a holiday.
Ans. A holiday has been promised to us by the principal. OR
We have been promised a holiday by the principal.
38. They have offered me a job at the bank.
Ans. I have been offered a job at the bank by them. OR
A job has been offered to me at the bank by them.
39. No one had ever dreamt of such a tragedy.
Ans. Such a tragedy had never been dreamt of by any one.
40. His words can't be depended upon.
Ans. We can't depend upon his words.
41. Where did you find the purse?
Ans. Where was the purse found by you?
42. I saw him opening the box.
Ans. He was seen opening the box by me.
43. Let these men be released.
Ans. Release these men.
44. Finish this job in a week's time.
Ans. Let this job be finished in a week's time. 
45. It is known that he is innocent.
Ans. All know that he is innocent. 
46. I want him to do this work. 
Ans. I want this work to be done by him. 
47. Please do not create a nuisance here. 
Ans. You are requested not to create a nuisance here. 
48. Having closed the shop, the shopkeeper went home. 
Ans. The shop having been closed, the shopkeeper went home. 
49. Do the scientists understand everything about life? 
Ans. Is everything about life understood by the scientists? 
50. It is time to dry up the clothes.
Ans. It is time for the clothes to be dried up.
51. Are you solving your paper of English today?
Ans. Is your paper of English being solved by you today?
52. The servant opened the door. 
Ans. The door was opened by the servant.
53. The teacher asked many questions. 
Ans. Many questions were asked by the teacher. 
54. Mother washes our clothes.
Ans. Our clothes are washed by mother. 
55. The watchman is closing the gate.
Ans. The gate is being closed by the watchman. 
56. Father will drive the car.
Ans. The car will be driven by father. 
57. This boy has painted the picture. 
Ans. The picture has been painted by this boy. 
58. The landlord was building a wall. 
Ans. A wall was being built by the landlord. 
59. The policeman had arrested the thief by that time. 
Ans. The thief had been arrested by the policeman by that time. 
60. The cruel master has punished them. 
Ans. They have been punished by the cruel master.
61. The peon will deliver the letters this evening. 
Ans. The letters will be delivered by the peon this evening. 
62. The waves are tossing about the boat. 
Ans. The boat is being tossed about by the waves. 
63. The teacher is guiding the boys. 
Ans. The boys are being guided by the teacher.  
64. The noise has frightened the horse.
Ans. The horse has been frightened by the noise. 
65. The heavy rains had destroyed all crops. 
Ans. All crops had been destroyed by the heavy rains. 
66. Sheetal has invited us to dinner tomorrow. 
Ans. We have been invited to dinner by Sheetal tomorrow. 
66. Am I disturbing you? 
Ans. Are you being disturbed by me? 
68. My parents love me. 
Ans. I am loved by my parents. 
69. Do you need money? 
Ans. Is money needed by you? 
70. Who makes these programmes? 
Ans. By whom are these programmes made?
71. A bus knocked him down. 
Ans. He was knocked down by a bus. 
72. Did the maid break the jug? 
Ans. Was the jug broken by the maid? 
73. How did you catch the thief? 
Ans. How was the thief caught by you? 
74. Will you help me? 
Ans. Shall I be helped by you? 
75. Are they calling me? 
Ans. Am I being called by them? 
76. The policeman is watching us. 
Ans. We are being watched by the policeman. 
77. Why were they beating the boys? 
Ans. Why were the boys being beaten by them? 
78. A young girl was picking flowers. 
Ans. Flowers were being picked by a young girl. 
79. We have won the match. 
Ans. The match has been won by us. 
80. Has she learnt the speech? 
Ans. Has the speech been learnt by her?
81. We had finished the work before sunset. 
Ans. The work had been finished by us before sunset. 
82. The parrot has learnt many new words.
Ans. Many new words have been learnt by the parrot. 
83. When does she sing a prayer? 
Ans. When is a prayer sung by her? 
84. I am to visit the Taj Mahal tomorrow. 
Ans. The Taj Mahal is to be visited by me tomorrow. 
85. Do this work carefully. 
Ans. Let this work be done carefully. 
86. The teacher made him stand for an hour. 
Ans. He was made to stand for an hour by the teacher. 
87. Mr Homes refuses the case. 
Ans. The case is refused by Mr Holmes. 
88. Dr Watson invites Sir Henry for dinner. 
Ans. Sir Henry is invited for dinner by Dr Watson. 
89. John beats his wife. 
Ans. His wife is beaten by John. 
90. China helps Shri Lanka financially. 
Ans. Shri Lanka is helped financially by China.
91. Bina is cleaning the room. 
Ans. The room is being cleaned by Bina.
92. Alia is not helping Nitu.
Ans. Nitu is not being helped by Alia. 
93. He is repairing the window. 
Ans. The window is being repaired by him. 
94. Majnubhai is painting an accident scene. 
Ans. An accident scene is being painted by Majnubhai. 
95. Is Mr Bean painting the fence?
Ans. Is the fence being painted by Mr Bean? 
96. Ranabir has scolded his wife. 
Ans. His wife has been scolded by Ranabir. 
97. The hound did not catch him. 
Ans. He was not caught by the hound. 
98. Did you repair my TV? 
Ans. Was my TV repaired by you? 
99. Did she hurt his feelings? 
Ans. Were his feelings hurt by her? 
100. Didn't you win the prize? 
Ans. Wasn't the prize won by you?

Change the voice:
Ex. 1

1. The judge acquitted the man of his crime.
Ans. The man was acquitted of his crime by the judge.
2. Nina is making a bouquet of roses and lilies.
Ans. A bouquet of roses and lilies is being made by Nina.
3. People believe all that appear in newspapers.
Ans. All that appear in newspapers are believed by people.
4. The crows built a nest on the jackfruit tree.
Ans. A nest was built on the jackfruit tree by the crows.
5. My sister will cook dinner tonight.
Ans. Dinner will be cooked by my sister tonight.

6. The teacher had prepared the students well for the test they took.
Ans. The students had been prepared well for the test they took by the teacher.
7. The man outside the store was ringing a bell.
Ans. A bell was being rung by the man outside the store.
8. Maya has left all the windows open.
Ans. All the windows have been left open by Maya. 
9. They were carrying baskets of flowers and sweets.
Ans. Baskets of flowers and sweets were being carried by them.
10. You will have read the book by the time I return.
Ans. The book will have been read by you by the time I return.

11. Find the lost documents.
Ans. You are requested to find the lost documents.
OR
Ans. Let the lost documents be found.
12. When did you read the story?
Ans. When was the story read by you?
13. Can you pay the tuition fees tomorrow?
Ans. Can the tuition fees be paid by you tomorrow?
14. Build a bridge across the river.
Ans. You are requested to build a bridge across the river.
OR
Ans. Let a bridge be built across the river.
15. Does Lata read science fiction?
Ans. Is science fiction read by Lata?

16. Carry the injured to the ambulance.
Ans. You are requested to carry the injured to the ambulance.
OR
Ans. Let the injured be carried to the ambulance.
17. Will the rising water flood the fields?
Ans. Will the fields be flooded by the rising water?
18. When do they open the gate?
Ans. When is the gate opened by them?
19. Send presents to the bride.
Ans. You are requested to send presents to the bride.
OR
Ans. Let the presents be sent to the bride.
20. Is the nurse dressing the wound?
Ans. Is the wound being dressed by the nurse?
========================

Passive Voice Exercise -- 101
====================================
👉🏻 Change the following sentences from the Active voice to the passive voice.

1. The boy killed the spider.
2. The woodcutter felled the trees.
3. Columbus discovered America.
4. The master praised the boy.
5. The police arrested the thief.

6. The boys were making kites.
7. He has written a novel.
8. We will conquer the enemy.
9. The hunter shot the tiger.
10. Your manners irritate me.

11. He made a very remarkable discovery.
12. Everybody loves him.
13. My cousin has drawn a beautiful picture.
14. Somebody has put out the light.
15. Somebody has picked my pocket.
===========================
🟢Answers🟢

1. The spider was killed by the boy.
2. The trees were felled by the wood cutter.
3. America was discovered by Columbus.
4. The boy was praised by the master.
5. The thief was arrested by the police.

6. Kites were being made by the boys.
7. A novel has been written by him.
8. The enemy will be conquered by us.
9. The tiger was shot by the hunter.
10. I am irritated by your manners.

11. A very remarkable discovery was made by him.
12. He is loved by everybody.
13. A beautiful picture has been drawn by my cousin.
14. The light has been put out by somebody.
15. My pocket has been picked by somebody.
====================================================

Change the voice:
Ex. 4

1. The soldiers were given a warm reception by the people.
Ans. The people gave the soldiers a warm reception.
2. The house was cleaned before the guests arrived.
Ans. The maid cleaned the house before the guests arrived.
3. The window-panes were broken.
Ans. Someone broke the window-panes.
4. The rioters were arrested.
Ans. The police arrested the rioters.
5. People in the earthquake affected areas were evacuated and sent to relief 
camps. 
Ans. The authority evacuated people in the earthquake affected areas and sent them to relief camps.

6. The mixture of hydrochloric acid and salt was shaken vigorously.
Ans. The chemist shook the mixture of hydrochloric acid and salt vigorously.
7. The work has to be completed by Friday.
Ans. We have to complete the work by Friday.
8. The fishing village was completely destroyed by the tsunami.
Ans. The tsunami completely destroyed the fishing village.
9. It is confirmed that the leaders of the two countries will hold high-level talks 
soon.
Ans. We confirm that high-level talks will be held by the leaders of the two countries soon.
10. Today, a lot of money is being spent on food, clothes and entertainment.
Ans. Today, we are spending a lot of money on food, clothes and entertainment.
========================

Comments

Popular posts from this blog

Zindagi Ki Raaho pe

1. Listening Poetry  http://sksmauryan984.blogspot.com/2024/10/listen-to-me.html 2. Beauty Of My Dreams http://themooningown.blogspot.com/?m=1&zx=7d825f85449b3ace 3. My Written Poetic Works  https://feelthetouchofthelove.blogspot.com/?m=1&zx=4b1051c962b1499e

VOICES FOR MY LIPS

To listen my audio poetry, copy paste the links given below under each and every album of mine and put the link on chrome....... Thankyou Very Much..... Enjoy  1. तड़पती अदाएं [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/09/blog-post_9.html 2. होठों की नुमाइश [Romantic] https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/10/1.html 3. निगाहें [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/09/blog-post_22.html 4. अल्फाज़ [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/10/blog-post.html 5. जिस्म [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/09/blog-post.html 6. होठों की धड़कन [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/12/blog-post.html 7. चाँद की पलकों से .... [Romantic]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2024/12/blog-post_10.html?m=1 8. शबनम......... [Romantic (Awarded)]  https://listeningskmauryanpoetry.blogspot.com/2025/03/blog-post.html

Syntatic Functions

INTRODUCTION →When a Subject agrees with its verb. → It can only be expressed in the form of grammatical numericals. i.e. Singular(One in Quantity) and Plural(More in Quantity).  SYNTATICAL RELATIONSHIP BETWEEN SUBJECT AND VERB → Singular Subject with Singular Verb  → Plural Subject with Plural Verb  → Rules of adding 's' is different, according to the condition of sentence. SOME SYNTATIC RULES 1) Rule of Articles ® Use of double articles with double Subjects in a Sentence with conjunction 'And' → Plural Verb. E.g. The Captain and The Falcon were good Friends. ® Use of Single Article with Double Subjects taking that Singular Article common → Singular Verb. E.g. The Falcon and Captain America is very Powerful. 2) Rule of 'And' ® If Two proper Nouns are together connect with conjunction 'And', then it is manifestly  a plural verb acting over there. E.g. Shero and Soma are playing together with Ris...